Tiedote 15.6.2025  Terveellistä uutuusmarjaa Salosta – hunajamarja hurmaa maullaan ja ravintoarvoillaan

Tiedote 15.6.2025 Terveellistä uutuusmarjaa Salosta – hunajamarja hurmaa maullaan ja ravintoarvoillaan

Terveellistä uutuusmarjaa Salosta – hunajamarja hurmaa maullaan ja ravintoarvoillaan

Salossa kasvatetaan nyt yhtä maailman ravintorikkaimmista marjoista – hunajamarjaa eli haskapia. Tätä “ikuisen nuoruuden marjaksi” kutsuttua superfoodia on viljelty pitkään Japanissa sen poikkeuksellisten terveysvaikutusten vuoksi, ja viime vuosina se on noussut suosioon myös Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Suomessa marja on vielä monelle uusi tuttavuus.

Hunajamarja on ainutlaatuinen yhdistelmä makua ja terveellisyyttä. Sen maku muistuttaa vadelman, mustikan ja mustaherukan herkullista risteytystä. Marja sisältää moninkertaisesti vitamiineja, antioksidantteja ja flavonoideja verrattuna esimerkiksi luonnonmustikkaan.


Suomen suurin haskapviljelmä kasvaa Kiskossa

Parin viime vuoden aikana Saloon on perustettu tiettävästi Suomen suurin haskapviljelmä. Uudenkylän tilalla Kiskossa innostuttiin marjan terveellisyydestä ja mahdollisuudesta tuoda markkinoille täysin uusi kotimaassa kasvatettu marja. Viime vuosien aikana pensaita on istutettu vähitellen noin 6,5 hehtaarin alalle. Vaikka marjapensaat ovat vielä kasvuvaiheessa, odotetaan tämän kesän sadosta jo merkittävää. Tilalla panostetaan erityisesti marjojen makuun ja laatuun, jotka perustuvat hyvään maaperään, huolelliseen hoitoon, makeisiin lajikkeisiin sekä tarkkaan ajoitettuun poimintaan.

Ulkonäöltään hunajamarja muistuttaa mustikkaa tai pensasmustikkaa, mutta on muodoltaan pitkulaisempi ja kooltaan suurempi. Ensimmäisiä marjoja päästään maistelemaan jo kesäkuun loppupuolella, ja satokausi kestää tyypillisesti noin kolme viikkoa. Marjat poimitaan ainakin alkuvaiheessa käsin, mutta satomäärien kasvaessa on tarkoitus panostaa tehokkaampiin poimintamenetelmiin.


Lähiruokaa ja uusia makuja torilta

–Tänä vuonna marjoja tullaan myymään lähiseudun asukkaille torimyyntinä, kertoo kiskolaisen Uudenkylän tilan isäntä Pekka Uusitalo. – Näin seudun asukkaille ja kesävieraille saadaan tarjottua tutusta paikasta uusi kotimainen vaihtoehto marjavalikoimaan – ja samalla terveellistä lähiruokaa. Myyntiin on tulossa eri kokoisia rasioita sekä laatikoita esimerkiksi pakastusta varten. Hunajamarja sopii erinomaisesti tuoreena nautittavaksi, mutta myös leivontaan, mehuihin ja hilloihin – aivan kuten muutkin kotimaiset marjat.

Pitemmällä tähtäimellä tilan suunnitelmissa on kehittää valikoima erilaisia hunajamarjatuotteita, kuten mehuja ja hilloja. – Tulevaisuudessa myös yhteistyö jalostajien kanssa on tervetullutta, Uusitalo jatkaa.

 

Salossa 15.6.2025

 

Pekka Uusitalo

0500-636983

pekka.uusitalo@puut.fi


Takaisin blogiin